Пређи на главни садржај

 https://www.kurir.rs/zabava/zena/9656845/koliko-mesa-smete-da-pojedete-odjednom

SAVETI

Koliko mesa smete da pojedete odjednom: Iskoristite ove trikove da vam ne presedne Prvi maj

gril-zena-2.jpg
Foto: Shutterstock

Koliko mesa smete da pojedete odjednom bez zdravstvenih posledica, zavisi i od načina na koji pripremate.

Većina je već spremna za Prvi maji tradicionalno roštiljanje, ali nikad nije kasno za neprocenjive trikove. Jedno od važnih pitanja na koje bi sada trebalo da obratimo pažnju, jeste količina mesa. Koliko mesa možete da pojedete bez zdravstvenih posledica, zavisi i od načina na koji ga spremate.

Koje je meso najbolje?

Meso može da se podeli u tri velike grupe proizvoda: Živinsko meso, crveno meso i ultra-prerađeno meso.

- Živinsko meso je odličan izvor proteina. Obezbeđuje telu mnoge hranljive materije: jod, gvožđe, cink, vitamine (posebno B12) i esencijalne masne kiseline. Takođe, proteini piletine su izvor aminokiselina. Konzumiranje živinskog mesa jača mišiće i kosti, smanjujući rizik od povreda i bolesti poput osteoporoze.

profimedia-0891578433.jpg
Piletina Foto: Mykhailo Polenok / Panthermedia / Profimedia

- Crveno meso obuhvata meso kopitara: govedina, jagnjetina i svinjetina. Sadrži vitamine B grupe, fosfor, kalijum i cink, govedina je izvor gvožđa, a svinjetina selena.

- Ultra-prerađeno meso - hot-dogovi, kobasice, pljeskavice, slanina - sadrži mnogo zasićenih masti. Ove proizvode treba svesti na minimum u ishrani.

Koliko mesa možete da jedete bez štete?

Preporučuje se konzumiranje živine kao deo uravnotežene ishrane. Ipak, bolje je da odaberete nemasne komade i uklonite vidljivu masnoću pre spremanja. Preporučena veličina porcije je 80 g nemasne živine kao što je piletina ili ćuretina.

Dijetetske smernice većine zemalja ograničavaju konzumaciju crvenog mesa (govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, svinjetina, divljač, kozje meso). Porcija crvenog mesa je oko 70 g dnevno (komad mesa veličine špila karata) ili 350-500 g nedeljno.

stehk.jpg
Crveno meso Foto: Shutterstock

Kako da smanjite masnoću prilikom spremanja mesa?

- Prilikom kupovine, izaberite najlakšu opciju.
- Ako kupujete prethodno upakovano meso, proverite nutritivnu etiketu da biste videli koliko masti sadrži. Izaberite meso i mesne proizvode sa sadržajem masti ne većim od 10 odsto.
- Pokušajte da ograničite količinu prerađenog mesa kao što su kobasice, salame, paštete. Sadrže puno masti i puno soli.
- Uklonite svu vidljivu masnoću i kožu pre kuvanja.
- Izaberite metode kuvanja bez dodate masti.
- Pecite meso na metalnoj rešetki iznad pleha za pečenje kako bi se masnoća cedila.
- Pokušajte da koristite manje mesa i da deo mesa zamenite povrćem, mahunarkama i skrobnim namirnicama u jelima kao što su čorbe, kari, mleveno meso i čorbe.

(Kurir.rs/Mondo)

Коментари

Популарни постови са овог блога