https://krusevacgrad.rs/vidovdanska-akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi-6/

Vidovdanska akcija dobrovoljnog davanja krvi

Postavljeno: 26.06.2024

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi povodom Vidovdana realizovana je danas, kao i svake godine, u Kruševačkom pozorištu. Ovom prilikom zahvaljujući nesebičnim, plemenitim i uzornim Kruševljanima prikupljena je još 91 jedinica krvi za potrebe pacijenata sa i izvan našeg područja

Crveni krst Kruševac je ovu akciju uspešno organizovao uz pomoć volontera, a u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša i uz podršku Grada Kruševca, te je tako od početka godine do sada relizovano 26 akcija na kojima je prikupljeno ukupno 1813 jedinica krvi, a taj broj je danas značajno povećan.

-Ovo je već šesnaesta godina zaredom kako se organizuje Vidovdanska akcija u čast viteštva i junaka koji su kroz istoriju svoju krv prolili za našu slobodu i ona važi za jednu od najmasovnijih odmah nakon osmomartovske akcije u kojoj učestvuje najviše ljudi i to važi za ceo region. Danas se okupio se veliki broj sugrađana, humanih ljudi, koji su svojim dobrovoljnim darivanjem krvi učinili da se pomogne u izlečenju i spašavanju ljudskih života – istakla je Emina Todorović, sekretar Crvenog krsta Kruševac.

Usled dolaska letnjih meseci i visokih temperatura vazduha neophodna količina ove dragocene tečnosti je u najvećem deficitu, a važnost ovakvog dela potvrdila je i predsednica Skupštine Grada Kruševca Dragana Barišić, inače specijalista psihijatrije.

-Crveni krst preko cele godine motiviše naše građane da dobrovoljno daju krv jer je to pre svega humani čin darivanja dela sebe. Mi kao Grad pružamo podršku, kako njima, tako i davaocima da nastave sa ovakvim delima i spase što više života, a meni je lično pripala čast i zadovoljstvo da ih lično pozdravim i ohrabrim – navela je dr Barišić.

Bez obzira na pol, životnu dob, materijalnu situaciju, veroispovest i boju kože, svi zainteresovani koji su bili dobrog zdravstvenog stanja, nisu davali krv u poslednja 3-4 meseca i odgovarao im je određeni termin akcije, čekali su u redu i popunjavali formulare da to rado učine danas.

-Već deveti put dajem krv, to mi puno znači jer osećam da pomažem ljudima u nevolji i koristim ovu priliku da proširim svest široj populaciji da se priključe ovakvim akcijama koje se redovno organizuju i budu humani jer ćemo samo na taj način doprineti izlečenju drugih ljudi, onoliko koliko smo u mogućnosti – rekao je dobrovoljni davalac krvi Aleksandar Vuksanović.

Kako bi ova nedelja bila ispunjena svima Crveni krst će korisnicima Narodne kuhinje, kojih trenutno ima 700, sutra obezbediti pileći batak kao dodatak kuvanoj hrani koju dobijaju 6 dana u nedelji.

J. S.

Коментари

Популарни постови са овог блога