https://krusevacgrad.rs/svetski-dan-bez-duvanskog-dima/

Svetski dan bez duvanskog dima

Postavljeno: 31.05.2024

Svetski dan bez duvanskog dima, koji se obeležava 31. maja svake godine, inicijativa je Svetske zdravstvene organizacije (SZO) s ciljem podizanja svesti o štetnosti duvanskog dima i promovisanja prestanka pušenja. Ovaj dan pruža priliku da se istaknu zdravstveni i drugi rizici povezani s upotrebom duvana, te se podstiču vlade da preduzmu efikasne mere za smanjenje potrošnje duvana.

Svetska zdravstvena organizacija ustanovila je Svetski dan bez duvanskog dima 1987. godine. Od tada, ovaj dan postao je prilika za promociju globalne borbe protiv duvanskih proizvoda i za podizanje svesti o uticaju duvana na zdravlje, što uključuje bolesti srca, rak pluća, bolesti disajnih puteva i mnoge druge.

Obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima uključuje razne aktivnosti širom sveta, kao što su: edukativne kampanje i javne tribine o štetnosti duvana, besplatni programi za prestanak pušenja, zakonodavne inicijative za ograničavanje reklamiranja duvanskih proizvoda i povećanje poreza na duvan, promocija zdravih stilova života bez duvana.

Svetski dan bez duvanskog dima predstavlja ključnu inicijativu u borbi protiv globalne epidemije pušenja i igra vitalnu ulogu u unapređenju javnog zdravlja. Obeležavanjem ovog dana, pojedinci, zajednice i vlade mogu doprineti smanjenju štetnih efekata duvana i izgradnji zdravijeg društva.

T.S

Коментари

Популарни постови са овог блога