https://odjek.rs/prvog-maja-tradicionalni-uranak-na-bagdali/

Prvog maja tradicionalni uranak na Bagdali

U osvit Prvog maja, tradicionalno, kao što se u Kruševcu čini još do 1896. godine, biće organizovan uranak na Bagdali. Okupljanje je, kako navodi organizator, Savez samostalnih sindikata za više opština u Kruševcu, ispred Doma sindikata u 6 časova i 30 minuta, a program na Bagdali, kraj jedinstvenog spomenika Prvom maju, počinje u sedam časova.

Održavanje kulturno -umetničkog programa u centru grada u predvečerje Praznika rada, po čemu je do pre nekoliko godina Kruševac takođe bio prepoznatljiv, će izostati zbog, kako u ovdašnjem Samostalnom sindikatu objašnjavaju, teške finansijske situacije. Neće biti ni vatrometa.

Obeležavanje Prvog maja počelo je sinoćnim otvaranjem Prvomajske izložbe u Legatu Milića od Mačve. Na izložbi se predstavlja 60-tak umetnika, a posetioci mogu da vide slike u različitim tehnikama.

Izložba će biti otvorena do 18. maja.

Podsetimo, tradicija radničkog okupljanja na Bagdali započeta je daleke 1896. godine, kada je petnaestak radnika odlučillo da urankom obeleži Praznik rada, učinivši tako Kruševac jednim od četiri grada u Srbiji u kojima je na taj način praznik obeležen, te potvrdivši da je došlo do osvešćivanja radničke klase i sazrevanja njihove potrebe da podignu glas i zatraže pravednije uslove rada i naknada.

Izuzetak u ovim okupljanjima načinjen je samo 2020. i 2021. zbog epidemije korona virusa.

J.B.

Naslovna foto: Detalj sa jednog od prethodnih uranaka, autor Živojin Manojlović

Коментари

Популарни постови са овог блога