Određene namirnice mogu da budu okidač za glavobolju, naročito za migrenu. Šta da izbegavamo ako nas muči migrena, pitali smo Jovanu Srejić Ferluga, nutricionistu - dijetetičara.
Masni, stari sirevi
U siru se nalazi supstanca tiramin, za koju naučnici kažu da izaziva migrenu premda mehanizam delovanja nije do kraja jasan. Jedno tumačenje je da on izaziva lučenje većih količina noriepinefrina u mozgu, a da kombinacija sa tiraminom izaziva glavobolje. Naročito treba izbegavati masne, stare sireve jakog mirisa.
Migrena je glavobolja koja ima svoju evoluciju s tendencijom spontane remisije u starijoj životnoj dobi. Priroda ove glavobolje je benigna po toku i ishodu, ali bitno može da promeni kvalitet života.
Alkohol
Crveno vino može biti povezano sa pojačanim migrenama, ali i pivo i belo vino mogu izazvati ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Takođe, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte postojeće migrene.
Novo istraživanje, objavljeno u časopisu “Naučni izveštaji” ispitivali je zašto crveno vino izaziva glavobolju kod pojedinih ljudi i zaključili da je glavni krivac sadržaj flavonoida, tačnije kvrcetina i način na koji on utiče na metabolizam.
FOTO: PROFIMEDIA
Aditivi
Aditivi u hrani, posebno konzervansi ili nitriti u viršlama, šunki, kobasicama, slanini i u mnogim drugim mesnim prerađevinama mogu da isprovociraju bol u glavi. Drugi aditiv koji se dijum-glutaminat ili E621). Veštački zaslađivači, kao što je aspartam, mogu takođe biti uzročnici glavobolja, a upravo brojni dijetalni sokovi, grickalice i niskokalorične poslastice sadrže aspartam. U grupu aditiva koji mogu uzrokovati glavobolje spadaju i veštačke boje.
Čokolada
Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kafa i energetska pića. U malim dozama kofein u namirnicama i pićima može pojačati budnost. Osim toga, kofein može pomoći bolju apsorpciju lekova protiv bola, pa tako i lekova protiv glavobolje. No, visoke doze kofeina, na primer u energetskim pićima, mogu uzrokovati razdražljivost, nesanicu, teskobu i migrene.
Banane, pasulj, citrusi...
Namirnice koje kod pojedinih osoba mogu biti uzročnici glavobolja jesu i: banane, pasulj, kukuruz, citrusi, fermentisani mlečni proizvodi, luk, paradajz, svi napici koji sadrže kofein i masna hrana.
FOTO: PROFIMEDIA
Hladna hrana
Veliki je rizik da ćete dobiti glavobolju ako toplo telo – na primer nakon vežbanja, „šokirate“ hladnim namirnicama poput pića s ledom ili sladoledom. Osetićete trenutnu bol u čelu koja će potrajati oko 25 do 60 sekundi. Ne čudi stoga što je više od 90 odsto osoba koje pate od migrena osetljivo na konzumaciju sladoleda i drugih ledenih zalogaja.
Violeta Nedeljković
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Преузми линк
Facebook
X
Pinterest
Имејл адреса
Друге апликације
Коментари
Популарни постови са овог блога
https://krusevacgrad.rs/promocija-knjiga-i-secanje-na-sasu-simica/ Promocija knjiga i sećanje na Sašu Simića Postavljeno: 03.06.2025 U četvrtak s početkom u 20 časova u Legatu Milića od Mačve u Kruševcu biće održana promocija knjiga „Moji sabesednici” i drugog izdanja knjige „Stari Kruševljani”, autora Stanislava Saše Simića U okviru večeri posvećene stvaralaštvu čuvenog kruševačkog žurnaliste druge polovine XX veka, koji je ostavio dubok trag u društvenom životu grada (pre svega kao novinar lista „Pobeda”) o knjigama će govoriti Nina Simić, Ljiljana Đoković, Irena Despotović, Tomislav Simić Kalpački i Jelena Protić Petronijević. Biće to jedinstvena prilika da se kroz sećanja, zapise i autentične portrete obnovi slika o nekadašnjem Kruševcu i njegovim znamenitim sugrađanima, kao i samog autora. Promociju zajednički organizuju Kulturni centar Kruševac i Istorijski arhiv Kruševac – koji je i izdavač oba književna dela.
https://krusevacgrad.rs/svece-i-tisina-u-znak-secanja-na-vukasina-crncevica/ Sveće i tišina u znak sećanja na Vukašina Crnčevića Postavljeno: 23.03.2025 Na poziv kruševačkih studenata u blokadi, održan je protest na Trgu glumaca, gde su okupljeni odali šesnaestominutnu poštu nastradalima, a ujedno i palili sveće pošto je 21. marta povredama podlegao Vukašin Crnčević, 16. žrtva pada nadstrešnice Jedan od kruševačkih studenata u blokadi je istakao da su studenti na prošlonedeljnom protestu u Beogradu na ,,cigle i kamenje” odgovorili mirno i dostojanstveno. – Naši protesti se vode načelima mira i naša tišina će biti glasnija od njihove buke. Ta tišina je 15. marta u 19:11 bila prekinuta nekim zvukom, napravom, za koju i sada ne znamo šta je, niti ko je naredio njeno korišćenje. To ne sme da nas uplaši, to je samo razlog i znak da se naša tišina ipak čuje, da je glasna i da je počela da im smeta. Naši zahetvi su jednostavni – tražimo odgovorno...
https://www.rts.rs/magazin/Zdravlje/5299204/pileca-supa-prehlada-grip-lekovito-dejstvo.html 27.10.2023, ИЗВОР: РТС, THECONVERSATION.COM Да ли су наше баке биле у праву да пилећа супа помаже када смо болесни Припремање чиније пилеће супе за вољену особу када је болесна била је уобичајена пракса широм света вековима. Данас се генерације из готово свих култура куну у предности пилеће супе. Специјалиста за исхрану објашњава шта се крије иза ове омиљене хране. Пилећа супа као терапија може се да се прати кроз историју све до 60. године наше ере и Педанија Диоскорида, војног хирурга који је служио под римским императором Нероном, и чију су медицинску енциклопедију у пет томова консултовали рани исцелитељи током више од једног миленијума. Али порекло пилеће супе сеже хиљадама година раније, у древну Кину. Дакле, с обзиром на то да је сезона прехладе и грипа у пуном јеку, вреди се запитати: постоји ли наука која би потврдила уверење да супа заиста помаже? Или пилећа супа...
Коментари
Постави коментар