Две деценије побратимства Крушевца и румунског града

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА РМНИКУ ВЛЧЕА

Поводом обележавања Дана града побратима – Рмнику Влчеа (Румунија), градоначелница Крушевца  Јасмина Палуровић и начелница Градске управе Крушевац Весна Анђелић посетиле су овај град.

 Дан града уједно се обележава и као Дан националне химне Румуније коју је компоновао пре 175 година Антон Пан, житељ овог места.

Првог дана боравка, градоначелник Рмнику Влчеа Мирчеа Гутау организовао је пријем за све побратимске градове, а осим Крушевца, присуствовале и делегације Киочане (Молдавија), Пезаро (Италија), Дура (Палестина), Агиос Николаос (Грчка), Кромериж (Чешка).

Градоначелница Јасмина Палуровић поздравивши домаћине и све присутне истакла је да побратимство ова два града је старо  20 година и на то сви можемо да будемо поносни, уз жељу да се досадашња сарадња настави и још више унапреди у свим областима привреде и друштвениг живота.

   У току дана је поворка сачињена од дувачког оркестра, глумаца, градског руководства, представника страних градова и бројних грађана поворком прошетала улицама града до градског парка „Завои“ где се градоначелник Мирчеа Гутау, обратио бројним грађанима и представницима јавног и политичког живота Рмнику Влчеа.

У градском парку приређен је и сајам старих заната и народне радиности.

Поворка је до парка и застала поред родне куће композитора Антона Пана, где су сви присутни још једном поздравили државну химну.

 Другог дана посете у преподневним сатима организован је по први пут карневал улицама града, што је изазвало велику пажњу грађана Рмнику Влчеа, а посебно најмлађих.

  У послеподневним сатима делегација Крушевца посетила је и рудник соли који је у непосредној близини града. Сем вађења и прераде соли, овај рудник је веома важан јер су ваздух и испарења у руднику доказано веома успешни у лечењима неких оболења (посебно дисајних органа), а својим садржајима доводе и посетиоце у туристички обилазак. Део који се може посетити је на око 40 метара испод земље, долази се аутобусом рудника, има бројне садржаје  за разоноду (ресторан, кафић, картинг стазу, терене за мали фудбал, хокеј, картинг стазу…), а у једном делу је изграђена и црква.

Рмнику Влчеа има око 120.000 становника, модеран је и уређен град, са дугом традицијом и бројним знаменистостима. Центар је регије Влча, а простире се на око 90 км2. Налази се на око 180 километара далеко од Букурешта, a са Крушевцем је побратим од 2003, године.

Ж. М.

Коментари

Популарни постови са овог блога