Moravski carostavnik održan po 14. put u Beloj Vodi, na Zapadnoj Moravi

POEZIJA  I  MUZIKA PREPLAVILI  MORAVU

U Beloj Vodi, po 14. put, održana je jedinstvena pesničko - muzička manifestacija u Srbiji „Moravski carostavnik“, čiji je idejni tvorac i organizator dr Velibor Lazarević.


                            Dr Velibor Lazarević, idejni tvorac i organizator manifestacije

Program su osmislili i organizovali: Vukova zadužbina i MZ Bela Voda i Udruženje pesnika Srbije – PoezijaSRB sa sedištem u Kruševcu.

Manifestacija je realizovana na dva prostora: na Velikoj Belovodskoj česmi i na skeli usred Zapadne Moravi u bajkovitom ambijentu između Specijalnog rezervata Osredak i Bele Vode, u bajkovitom  ambijentu koji traje od zaranaka do sumraka.


              Program je započeo na Belovodskoj česmi gde su voditelji programa bili Svetlana Đurđević Đurđa i dr Velibor Lazarević. Na česmi su venčićem od cveća zakitili 6 lula (koje je isplela Vesna Rakić iz Bele Vode) i izgovorili svoje stihove o vodi: Živorad Miletić iz Ćuprije, Olivera Cvetić iz Trstenika, Miljko Šljivić iz Globodera i Gradimur Karajović iz Kruševca.

Na kraju programa na Belovodskoj česmi, domaćin ove izuzetne manifestacije Tomislav Dimitrijević Tomako iz Trstenika, posle svoje besede o vodi, je predao kamen - moravski belutak, kao simbol manifestacije, sledećem domaćinu  Živoradu Miletiću iz Ćuprije i zajedno sa njim ispio čašu crnog vina.


             Centralni program manifestacije, koji je vodila Svetlana Đurđević Đurđa, održan je na Belovodskoj skeli. Na skeli su svoje stihove govorili gore imenovani pesnici, kao i Veroljub Vukašinović iz Trstenika, Zvezdana Milosavljević iz Ćuprije, Sava Miodrag Radivojević  iz Vrnjačke Banje, Miloš Milošević Šika iz Grabovca i Slavoljub Ristić Rile iz Medveđe.

Odlomak iz “Srpske drame” Siniše Kovačevića govorio je dramski umetnik Dušan Jović Ćule iz Trstenika, najbolji glumac među amaterima na Balkanu za ovu godinu, a svoje aforizme je kazivao Bratislav Spasojević iz Konjuha. Za muzički užitak bio je zadužen harmonikaš i pevač Miroslav Stamenković Linda, pobednik Prve harmonike Jugoslavije iz 1976, sa svojim orkestrom iz Pojata.

Po ustaljenoj tradiciji, niz najopevaniju srpsku reku puštena su tri venčića, kao simboli ljubavi, vere i nade.

Ž. Milenković

Коментари

Популарни постови са овог блога