Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u poseti Kruševcu

ZAVRŠEN  PROJEKAT  ENERGETSKE  EFIKASNOSTI  U VREDNOSTI  1,8  MILION  EVRA

Prva potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktor Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom Rihard Koli posetili su danas Kruševac.


    U okviru projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama, u Kruševcu je sanirano 6 objekata, 5 osnovnih škola i 1 vrtić  u ukupnoj vrednosti 1,8 miliona evra.

U PU “Nata Veljković“ će energetskom sanacijom biti unapređeni uslovi boravka i rada oko 300 mališana i 34 zaposlena lica u vrtiću „Neven“. U OŠ „Jovan Popović“je ostvarena finansijska ušteda oko 2 miliona dinara na godišnjem nivou.  Jednu od najvećih kruševačkih osnovnih škola pohađa 853 đaka i zapošljava 83 radnika.



U ime Ambasade Švajcarske u Srbiji, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom Rihard Koli je dao izjavu:

-Švajcarska je pouzdan partner Srbije već više od 30 godina u dostignućima razvojnih ciljeva. Klimatska saradnja, zajedno sa promocijom ekonomskog razvoja i zapošljavanja, principa vladavine prava, dobrog upravljanja i demokratije, će dobiti na značaju u toku Švedskog zajedničkog programa sa Srbijom u periodu 2022. – 2025. Na kraju, pre nepunih 10 – ak dana, potpisao sam dogovor o podsticaju „Zelene agende za Zapadni Balkan“ u Srbiji, vrednog 5 miliona dolara, zajednički finansiranog od strane EU i implementiranog od strane UNDP-a, izjavio je ugledni gost.


Skupu se obratio i načelnik RUO Ivan Anđelić.

-U toku je globalna energetska kriza, tako da ovakva rešenja umnogome doprinose njenom prevazilaženju. Takođe, veoma je bitna i ekološka komponenta projekta, a kroz njegov razvoj jačan je i unapređivan i institucionalan okvir energetskog menadžmenta, izjavio je on.

Prema rečima gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović švajcarski investitori učestvuju sa oko 80% u projektu, dok je ostatak obezbedio Grad.



-Realizacijom ovog projekta u Kruševcu ostvaruje se ušteda električne energije, finansijska ušteda i smanjenje emisije štetnih gasova za skoro 50%. Na objektima su obavljeni sveobuhvatni radovi: izgradnja kotlarnica na prirodni gas, termoizolacija krovova, zidova i tavana, zamena stolarije, uvođenje protivpožarnih mera, rekonstrukcija toaleta, postavljanje LED rasvete, istakla je čelnica lokalne samouprave.



Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović pohvalila je realizaciju projekta:

-Kruševac pokazuje da može da bude primer u sprovođenju zelene agende i da nam je energetska tranzicija, posebno u momentima krize koja će trajati godinama, neophodna kako bismo bili energetski bezbedni i stabilni. Mi smo prethodnih godinu dana nekoliko puta bili u Kruševcu, obilazili radove jer smo želeli da budemo sigurni da će sve biti gotovo do 1. septembra. Sve škole i vrtić na kojima su izvođeni radovi su spremni da prime decu, koja dobijaju bolje uslove za rad i odrastanje. Ovo je i primer da je realno moguće i da nije u pitanju samo jedan projekat koji će doprineti smanjenju potrošnje i nižoj emisiji ugljen-dioksida, naglasila je ministarka.

Vicepremijerka i gradonačelnica obišle su renovirane objekte –  OŠ “Jovan Popović” i vrtić “Pčelica” u Kruševcu.

Ž. M.

Коментари

Популарни постови са овог блога