https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3979371/okrugli-sto-u-cast-srpskog-velikana-dan-dragica-m-joksimovica-advokata-politicara-i-kulturnog-poslenika-u-bacini



OKRUGLI STO U ČAST SRPSKOG VELIKANA: Dan Dragića M. Joksimovića, advokata, političara i kulturnog poslenika u Bačini
Foto: Kurir/Ž.M.

OKRUGLI STO U ČAST SRPSKOG VELIKANA: Dan Dragića M. Joksimovića, advokata, političara i kulturnog poslenika u Bačini

SRBIJA

Manifestacija, 21. po redu, posvećena je advokatu, političaru i velikom kulturnom posleniku, Dragiću M. Joksimoviću, zaslužnom za intenzivan razvoj kulture i duhovnosti između dva svetska rata u Bačini.

Dragić M. Joksimović je u svom rodnom selu – Bačini osnovao prvu biblioteku u ovom delu Srbije, “Temnićku biblioteku” , a 1932. godine je pokrenuo i “Temnički zbornik”.

U organizaciji Narodne biblioteke Varvarin, u OŠ “Sveti Sava” i Mesne zajednice Bačina, u ovom mestuje održan Okrugli sto o novim saznanjima i otkrićima iz istorije Temnićkog kraja u proteklih godinu dana. Manifestaciju je otvorio zamenik predsednice opštine Varvarin Dejan Milanović, a učestvovali su istoričari i istraživači prošlosti Ninoslav Stanojlović iz Jagodine, Đorđe Petković iz Paraćina, Zoran Stevanović iz Aleksinca, Slobodan Simonović iz Kruševca i Esad Popara iz Velikog Šiljegovca.

Bačina
FOTO: KURIR/Ž.M.

-Dragić M. Joksimović bio je čovek koji je postavio neke visoke standarde u borbi za istinu, pravdu i demokratiju i ponosan sam što je taj čovek naš zemljak i nadam se da će u budućnosti ovaj kraj iznedriti još ljudi poput njega, izjavio je Milanović.

Bibliotekarka Vesna Petrović kaže da je Dragić M. Joksimović za svog života ostavio veliki trag u svojoj rodnoj Bačini, mada je najviše poznat kao advokat i političar i branilac Dragoljuba Draže Mihailovića. Advokatska komora Srbije ustanovila je 2020. godine Povelju “Dragić Joksimović”, kako je navedeno “u cilju podizanja ugleda advokature i negovanja najviših vrednosti i tradicija advokatske profesije”.

Bačina
FOTO: KURIR/Ž.M.

-Dragić M. Joksimović je osnivač prve biblioteke u Bačini, odnosno prve biblioteke u Rasinskom okrugu, Temnićke biblioteke. Ostavio je svoj trag i u oblasti obrazovanja i školstva u ovom kraju, pisao je i bibliotečka pravila, a i dosta je doprineo i izgradnji crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Bačini.

Na njegovu preporuku i inicijativu vladika Nikolaj Velimirović došao je i u Bačini održao propoved i tada Bačincima rekao da bi lepo bilo napraviti crkvu. Već naredne godine Dragić se angažuje, zajedno sa ostalim Bačincima, da sazidaju crkvu. Angažovali su ruskog arhitektu Vasilija Mihajloviča Androsova za zidanje crkve, a na Dragićevu inicijativu ikonostas u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg radio je protojerej Jovan Majendorf. Možemo slobodno reći da je to jedan veliki njegov doprinos i istorijski period od 1919. do 1938. godine možemo slobodno nazvati zlatnim periodom sela Bačina, istakla je Vesna Petrović.

Bačina
FOTO: KURIR/Ž.M.

Prema rečima Ivana Jovanovića, manifestaciju su ove godine obeležila i dva velika jubileja.

-Na ovogodišnjoj manifestaciji Dan Dragića Joksimovića osvrnuli smo se i na jedan veliki jubilej, 140 godina od proglašenja Varvarina za varošicu, 1882. godine, tako da ove godine obeležavamo taj događaj. Takođe, ove godine se obeležava i 110 godina od smrti Milije Milovanovića, velikog dobrotvora i poslanika u Narodnoj skupštini u periodu od 1873. do 1901. godine i senatora od 1901. do 1905. godine, koji je zadužio Bačinu, jer je učestvovao u skupštinskim raspravama.

Na skupu se moglo čuti i nekoliko rečenica o poznatom učitelju i utemeljivaču bibliotekarstva u Srbiji Milovanu Spasiću koji je, po majci Jovani, rodom iz Bačine i koji je u prvoj polovini 19 veka pohađao osnovnu školu u Bačini, kazao je Ivan Jovanović.

Dragić M. Joksimović je rođen 18. jula 1893. u Bačini. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a po završetku Gimnazije u Kruševcu i Beogradu, upisao je Pravni fakultet 1912. u Beogradu, na kojem je diplomirao po završetku Prvog svetskog rata. U vreme studija postao je član Samostalne radikalne stranke, a od osnivanja – Demokratske stranke. Bio je predsednik Studentskog demokratskog kluba, saradnik časopisa “Budućnost” i urednik omladinskog lista “Sloboda”. U to vreme bio je jedan od najboljih i najvisprenijih govornika i svojim besedništvom oduševljavao publiku. Posle studija otišao je u Frankfurt (Nemačka) na stručno usavršavanje i tamo je stekao zvanje doktora ekonomsko – finansijskih nauka.

Bačina
FOTO: KURIR/Ž.M.

Od 1927. do 1928. bio je šef kabineta Ministarstva trgovine i industrije, a potom kmet pravnik Beogradske opštine. Zatim se otisnuo u advokaturu, kojom će se uspešno baviti do kraja života i postati jedan od najboljih srpskih advokata svih vremena.

Joksimović je više puta biran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije. Ostaće upamćen i kao vrhunski branilac, po službenoj dužnosti, generala Dragoljuba Draže Mihailovića na čuvenom procesu iz 1946. godine, a zatim je stradao od komunističkih vlasti 1949. godine. Josip Broz Tito je, zbog toga, napao Joksimovićevu advokatsku delatnist, da bi on bio uhapšen, optužen za neprijateljsku delatnost i osuđen na tri godine zatvora i gubitak građanskih prava na godinu dana.

Robijao je u Sremskoj Mitrovici, tamo je i umro 1. avgusta 1951. godine, a njegovo telo nije predato familiji do okončanja zatvorske kazne.

Kurir.rs/Ž. M.

Коментари

Популарни постови са овог блога