Udruženje istoričara Rasinskog okruga uspešno radi dve godine

            BROJNE  AKTIVNOSTI  UDRUŽENJA

Udruženje istoričara Rasinskog okruga je osnovano pre dve godine, registrovano u APR i u prethodnom periodu beleži zapažene rezultate.


istorije u osnovnim i srednjim školama su odlučili da registruju svoje udruženje sa ciljem promocije nauke, prosvete i kulture ovoga kraja, ali i srpskog naroda u celini. Živimo u doba u kojem ima mnogo informacija, pa je teško razlikovati tačno od netačnog. Naš cilj je bio organizovati se i dati tačno viđenje istorijske prošlosti našeg kraja
, kaže Bojan Panić, predsednik Udruženja.


            Godine 2021. Udruženje je organizovalo kviz takmičenje o istorijatu Kruševca, a to je bilo namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola. Štampanje knjige koja je služila za pripremu za kviz je obezbedio Grad Kruševac. Predstavljene su i dve knjige i to: “Srpsko selo u srednjem veku” dr Siniše Mišića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu u Beloj sali KCK i knjigu Aleksandra Miljkovića “Srpski narod u južnoj i Staroj Srbiji u 19. i 20. veku” -  zbornik njegovih tematskih radova, a  inače on je doktorand na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Prošle godine u okviru programa proslave 650 godina Grada Kruševca, kao srpske srednjovekovne prestonice, održano je predavanje zajedno sa Centrom za stručno usavršavanje o istoriji i obrazovanju u Kruševcu za 650 godina. U okviru toga rađeni su istorijati škola Kruševca. Krajem 2021. Zajedno sa KCK, organizovana su i onlajn predavanja na temu Istorija Kruševca i srpskog naroda.

Udruženje je dobilo sredstva od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog za projekat “Znameniti Rusi u istoriji srpskog naroda”.


            -U naredna dva meseca planiramo i đačko kviz takmičenje. Od Grada Kruševca dobili smo sredstva za pokretanje istorijskog časopisa, koji će biti referentan i da bude na listu časopisa od nacionalnog značaja. Za ovu godinu planiramo organizaciju stručno-naučnog skupa, zajedno sa promocijom prvog broja istorijskog časopisa. Predvideli smo i uspostavljanje saradnje sa fakultetima, institutima i drugim udruženjima i organizacijama, ističe čelnik ovog udruženja.

Ž. M.

Коментари

Популарни постови са овог блога