Premijera filma “Opkoljeni”, po scenariju i u režćiji Miloslava Samardžića, u Kruševcu

PRVI  IGRANI  FILM  O  ČETNICIMA  U  SRBIJI

Film “Opkoljeni”, po scenariju i u režiji Miloslava Samardžića, govori o istinitom događaju iz 1942. godine kada je u okolini Čačka jedna SS jedinica opkolila tada poručnika Nikolu Kalabića, komandanta Gorske Kraljeve garde sa još tri pripadnika JVuO.


- Brojne SS jedinice pretresale su teren 1942. godine u potrazi za četnicima, koji primenjuju gerilsku taktiku, rasturaju se u manje formacije i odlaze dublje u planine. Uz pomoć jednog izdajnika, odred od 200 SS-ovaca saznaje gde se nalazi poručnik Kalabić. Kreće potera i četnici su opkoljeni. Jedan Kalabićev četnik je pratio izdajnika, trčao je u pokušaju da dovede pojačanje, a druga grupa kreće za Nemcima pokušavajući da pomogne Kalabiću.

U to vreme Nedićeva Specijalna policija odvodi deo Kalabićeve porodice u logor. Kalabić je sa svojom pratnjom bio u gotovo bezizlaznoj situaciji, pa je jedini spas video u proboju, a u pomoć su mu pristigli četnici poručnika Mišića, kaže Petar Miladinović, poznati istraživač novije istorije kruševačkog kraja.

Prema rečima našeg sagovornika, radnja filma je po istinitom događaju, a on je radio i kostimografiju za film. Pored glavnih glumaca Borka Brajovića, Saše Stankovića, Miroslava Huđeca, Nikole Dijanića, Stefana Josića, Nikole Drmančića i drugih, statisti su bili iz kruševačkog kraja. Snimanje je obavljeno u selu Leušići, nadomak Ravne gore, u oktobru prošle godine.

-Ja sam radio uniforme i kompletnu opremu za četnike i Nemce. Rad sa uniformama za četnike mi nije bio problem, jer se već duže vreme bavim istraživanjem ovog istorijskog perioda i izradom uniformi. Kada je u pitanju izrada uniforme za Nemce to je bilo već nešto novo i za mene je to bio veliki izazov, koji sam prihvatio na poziv autora filma. Statisti iz kruševačkog kraja su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da učestvuju u snimanju filma i sa nestrpljenjem očekuju prikazivanje filma u Kruševcu i u drugim bioskopima u Srbiji, a počev od 14. aprila, kaže naš sagovornik.

Premijera filma je održana 13. aprila u Beogradu, a u bioskopu “Kruševac” 14. aprila.

Ž. M.

Коментари

Популарни постови са овог блога