Varvarin uvodi novinu u školski sistem

LIČNI  PRATIOCI  DECE  SU  PODRŠKA  RODITELJIMA  I  ŠKOLARCIMA

 U Opštinskoj upravi Varvarina potpisano je osam ugovora između “Centra za inovativne aktivnosti” iz Beograda i roditelja o novoj vrsti socijalne usluge i novini u školstvu u Temniću. Centar za inovativne aktivnosti iz Beograda, u saradnji sa Opštinom Varvarin, realizuje uslugu socijalne zaštite lični pratilac deteta za deset korisnika na području ove pomoravske opštine. 

-U ovom trenutku biće angažovano osmoro ljudi iz opštine Varvarin koji će biti lični pratioci deci, a ovo Udruženje trenutno pruža svoje usluge iz oblasti socijalne zaštite u 5 gradova i opština u Republici Srbiji. Ono što je ključno t je da je usluga ličnog pratioca deteta pomoć porodici. Roditelji su jako opterećeni dvadesetčetvoročasovnom brigom o detetu, njihovo radno angažovanje i njihov ritam dana zavisi od potreba deteta i na ovaj način su oni, barem u tom delu gde su deca uključena u školski i predškolski proces obrazovanja, potpomognuti podrškom ličnog pratioca tako da roditelji ne moraju da sede na časovima, da odvode i vraćaju decu iz škole i to njima daje mogućnost da oni budu angažovani na svom radnom mestu, kaže Julka Pešić iz Centra za inovativne aktivnosti iz Beograda

Prema njenim rečima, posao ličnog pratioca je da pruži podršku detetu sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju kako bi ono zadovoljilo osnovne potrebe u kretanju, održavanju lične higijene, hranjenju, oblačenju i komunikaciji sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, što u mnogome pomaže roditeljima.

Gospođa Pešić ističe da je glavni cilj ove usluge postizanje što većeg stepena samostalnosti i izgradnji ličnog integriteta deteta, bez obzira na razvojne poteškoće. Važno je pomenuti i da ova usluga ne predstavlja pedagošku podršku, već podršku deci sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom u svakodnevnim aktivnostima u obrazovnom sistemu u smislu kretanja, komunikacije i lakše i brže socijalizacije.

Ž. M.

Коментари

Популарни постови са овог блога