Jovan Janićijević Burduš je umro na današnji dan pre 30 godina

VRHUNSKI  SRPSKI  KOMIČAR  I  LEGENDA  SEDME  UMETNOSTI



Jovan Janićijević Janaćko - Burduš rođen je u Maskaru, kod Varvarina18. maja 1932, a preminuo u Beogradu, na današnji dan, 26. februara 1992. godine. Bio je veliki srpski glumac i jedan od vodećih komičara. Nadimak Burduš je dobio po vrhunski odigranoj ulozi romskog muzičara Burduša u televizijskoj seriji „Muzikanti“.

Burdušev otac je bio učitelj,  majka domaćica, a imao je još tri starije sestre i brata blizanca. Porodica se stalno selila po celoj Srbiji, a u Beograd su došli 1934. kada je njegov otac prešao u poštansku službu.

Za vreme bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine Janićijevićima je sve izgorelo. Ostao je samo mlin za kafu, a potreban prostor za život i stvari za kuću su im obezbedile očeve kolege sa posla. Jovan je vrlo brzo doživeo i novu tragediju, kada je imao 9 godina oca je uhapsula Specijalna policija, Usledilo je vreme bede i nestašice hrane, a rat je buktao na sve strane. Da bi preživeli Jovan je sa svojim drugarima potkradao nemačku menzu, što je bilo vrlo rizično i opasno po život. Jednom je bio uhapšen u toj raboti, odveden u komandu, dobio teške batine a za kaznu je morao da opere sve stepenice u jednoj zgradi od prizemlja do šestog sprata.

Sa italijanskim vojnicima dečaci su lepo sarađivali, pomagali su im u sitnim poslovima i družili se, a za uzvrat su dobijali hranu. Jovan se posebno sprijateljio sa jednim vojnikom iz Italije – Manolom, za čijom sudbinom je patio do kraja svoga života, Kada je Italija kapitulirala 8. septembra 1943. godine Nemci su pohapsili sve italijanske vojnike – komuniste, a među njima i Manola. Dečaci su opet krali hranu, ali u obrnutom pravcu, uzimali iz svojih kuhinja i nosili Italijanima u zatvor. Nemci su zatvorenike izveli pred streljački stroj ispred javnog toaleta, a deca su vikala i plakala, dozivala Manola, koji im se samo osmehivao i klimajući glavom pozdravljao. Nemci su ih ubili i ubacili u nužnik, što je bilo krajnje cinično i ponižavajuće. Ta scena ostala mu je u sećanju do kraja života i često je pričao o Italijanu Manolu i njegovoj tragičnoj sudbini.

Jovan Janićijević je posle rata zavšio osnovnu i srednju školu, a zatim upisao Glumu i diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Glumačku karijeru je započeo 1953. godine u Beogradskom dramskom pozorištu. Glavne uloge ostvario je u  filmovima Praznik (1967) i Žarki (1970), a nastupao je i u koprodukcijskim filmovima i u televizijskim serijama. Postao je vrhunska TV i filmska zvezda posle uloge Burduša u televizijskoj seriji Muzikanti, kao i iz TV serije Građani sela Luga” u kojoj je tumačio ulogu Mikule. 

Burduš se ženio dva puta. U braku sa Anđelkom Smiljanov dobio je sina Andriju, a u drugom sa Živkom ćerku Kseniju, koja je sada glumica. Za života dočekao je unučad - Nikolu, Jelenu i Andrijanu, a kasnije dobio je i Marka, Sanju, Jovana i Saru.

Jovan Janićijević je trebalo da nastavi glumačku karijeru u Holivudu (SAD), ali je život krenuo drugim tokom.

- Tata je imao petogodišnji ugovor sa studiom Metro-Goldwyn-Mayer. Kada je 1972. sve već bilo dogovoreno, došao je po mamu i mene. Međutim, dogodio se kobni udes u kojem je jedan njegov prijatelj poginuo. Usledila je drama, suđenje, i tata je umesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor Zabelu, kod Požarevca, svojevremeno je isptičala njegova ćerka Ksenija Đokić, glumica.

Zapažene uloge, posle te nesreće, Burduš je ostvario u filmovima "I bog stvori kafansku pevačicu", "Valter brani Sarajevo", kao i u hit serijama "Majstori", "Pozorište u kući"...

Živomir Milenković

Коментари

Популарни постови са овог блога